Úszás serdülőkort elért gyermekek esetében

Úszás serdülőkort elért gyermekek esetében

A Magyarországi Muszlimok Egyháza (1119 Bp. Fehérvári út 41., nyilvántartási száma: 00022/2012) vallásjogi véleménye

1.    Az iszlám vallásban a szemérem a férfiak esetében a térd és köldök közötti terület, a nők esetében az egész test – az arc, a kézfejek és a lábfejek kivételével –, amit ellentétes nemű idegenek előtt el kell takarni
2.    A nagyobb 5-6 éves és annál idősebb leány és fiúgyermekek esetében – akik már képesek egyedül öltözni, fürdeni stb. – már nem indokolt, hogy bárki lássa a szemérmüket, illetve az sem, hogy ők lássák mások szemérmét.
3.    Ennek megfelelően az 5-6 éves és annál idősebb fiúk, illetve lányok kizárólag olyan helyen öltözhetnek, ahol mások a szemérmüket nem láthatják (s ők sem láthatják mások szemérmét), illetve csak olyan ruhát (jelen esetben fürdőruhát) viselhetnek, ami a szemérmüket takarja.
4.    Egy átlagos magyarországi uszodában vagy strandon (az öltözőkben, illetve a medencéknél és más helyeken) az emberek a testük legnagyobb részét (a nemi szervek és a nők esetében a mellek kivételével) fedetlenül hagyják.
5.    Az iszlám vallás hittételeiből és viselkedési szabályaiból, illetve az előző pontokból következően ezért az 5-6 évesnél idősebb, de még a serdülőkort el nem érő gyermekek esetében nem támogatott az uszodák, illetve a strandok látogatása. A serdülőkort követően azonban kifejezetten ellenjavallt ezeknek a helyeknek a látogatása.

Budapest, 2013. október 22.

    Sulok Zoltán Szabolcs
      elnök