Hitoktatás

A muszlim családoknak hogyan kell eljárniuk a bevezetendő kötelező iskolai hitoktatással kapcsolatban?

A Magyarországi Muszlimok Egyháza (székhelye: 1119 Budapest, Fehérvári út 41., adószáma: 18240634-1-43, nyilvántartási száma: 00022/2012) nevében a következő vallásjogi állásfoglalást adom:

•    Muszlim vallású gyermek a bevezetendő kötelező iskolai hittanoktatás keretében csak az iszlám vallás hittanát tanulhatja.

•    Amennyiben az iszlám hitoktatás az adott oktatási intézményben nem megoldható, akkor a gyermekek rendszeres hitoktatását a legközelebbi iszlám szervezetnél kell megoldani, s az iskolai hitoktatás alól a gyermekek számára felmentést kérni.

•    Amennyiben a gyermekek rendszeres hitoktatása nem a Magyarországi Muszlimok Egyháza székhelyén vagy kirendeltségein történik, a Magyarországi Muszlimok Egyháza, mint a 2011. 206 törvényben elismert egyházi szervezet, csak abban az esetben tud a felmentési kérelemhez igazolást kiállítani, amennyiben a hitoktatást végző iszlám szervezet igazolja, hogy a gyermekek náluk megkapják a rendszeres hitoktatást.

•    Amennyiben a gyermekek rendszeres heti hitoktatása nem a Magyarországi Muszlimok Egyháza székhelyén vagy kirendeltségein történik, a Magyarországi Muszlimok Egyháza, mint a 2011. 206 törvényben elismert egyházi szervezet, a tanulók teljesítményéről minősítést, bizonyítványt csak a hitoktatást végző iszlám szervezet minősítése alapján tud kiállítani.

Budapest, 2013. február 5.
Sulok Zoltán Szabolcs
elnök