Ramadán utolsó harmada, és az Elrendelés Éjszakája 2019-05-24 Kiemelt

mme kozpontA Budapest Mecsetben elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása. A beszédet Sejk Fares Al Qudaimi tartotta.

Dicsőség Allahnak, a Világok Urának. Akit Allah vezet, azt nincs, aki eltérítse. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más isten, és tanúsítom, hogy Mohammed az Ő küldötte.
Drága testvéreim, kiváló éjszakáknak nézünk elébe, amelyek között van egy olyan éjszaka, ami ezer hónapnál is többet ér.

Kihasználjuk-e, vagy sem. A jóra valók útját követjük-e, vagy sem.
A Prófétáról (béke legyen vele) fennmaradt, hogy igyekezett a legszebben kitölteni ezeket az éjszakákat. Amikor az utolsó tíz éjszaka eljött, akkor életre keltette ezeket az éjszakákat, és felébresztette a családját. Ezeket az éjszakákat, melyek nagyon gyorsan eltelnek, a muszlim minőségi istenszolgálattal kell hogy megtöltse.

A Próféta (béke legyen vele) elmondta, hogy mennyire fontos a családon belüli összetartás, és a jóra való buzdítás. Azt mondta, hogy ha felébreszti a férfi a családját, feleségét, és két rakát imadkoznak, akkor Allah a róla való megemlékezők közé sorolja őket. Nagyon fontos tehát a családon belül, hogy emlékeztesse az egyik a másikat.

A Próféta (béke legyen vele) mind a férfinak, mind a nőnek a lelkére kötötte, hogy felébressze a másikat. Ezekben az éjszakákban Allahhoz fordul az ember, ugyanis ezt tanította a Próféta (Béke legyen vele). Felébredt az éjszaka elején, közepén, és a végén. A Próféta (béke legyen vele) Ramadán utolsó tíz éjszakájában különösen komolyan vette az imádkozást, és sokat fohászkodott. Legyen tekintetünk előtt az a vég, amit szeretnénk Allahnál. Az Allahhal való találkozás.

A legközelebb az éjszaka utolsó harmadában van Allah a szolgáihoz, ezért ha tudsz, akkor legyél azok között, akik Allahra emlékeznek ezekben az órákban. Ezekben az éjszakákban nyilatkoztatott ki a Korán. Allah azt mondja:

„Bizony, az Elrendelés Éjszakáján küldtük azt le. És mi tudathatja veled, hogy mi az Elrendelés Éjszakája? Az Elrendelés Éjszakája jobb, mint ezer hónap. Leereszkednek az angyalok és a Lélek akkor, Uruk engedelmével, minden paranccsal. Békesség az, a hajnal eljöveteléig.” (Korán 97: 1-4)

Hatalmas éjszaka ez, vigyázz, hogy el ne szalajtsd!  Használd ki ezt az éjszakát az Allahhoz való közeledésért!
Ez az éjszaka Ramadán utolsó tíz éjszakájában van. Ezen az éjszakán bocsátotta le Allah a Koránt. Kiemelkedő éjszaka ez. Bőséges jutalom várja a hívőt ezen az éjszakán. Képzeljétek el, ezer hónap, azaz nyolcvanhárom évnyi szolgálatot ér az ima ezen az éjszakán, ha az ember kihasználja. Versengjünk Allahért, az Ő közelségéért. Szánjuk rá az időt, a figyelmet, vonuljunk el a Koránnal, és mélyedjünk el benne.
Az ezen éjszakán való cselekedet ezer hónapnyi cselekedettel ér fel. Ebben az éjszakában leereszkednek az angyalok a könyörülettel, és a békével, és a megnyugvással.

Allahhoz forduljunk, mutassuk meg Rá-szorultságunka! Mikor fordulunk Hozzá? Meddig várunk még? Óriási lehetőség ez, itt van előttünk. Hogyne tennénk ezt, amikor Allah olyat ad ezen az éjszakán, amit máskor nem ad? Mindannyian tévedünk és hibázunk, de itt a lehetőség, hogy Allah felé forduljunk, és megtisztulást kérjünk Tőle, beismerjük azt, hogy megbotlottunk, és olyat tettünk, amit nem kellett volna. De visszatérünk Hozzá, és közeledni szeretnénk Hozzá. Siessünk, s a Próféta (béke legyen vele) legyen a példaképünk, legyünk hozzá hasonlóak. Minden percet, másodpercet Allahról való megemlékezéssel töltött ő is és a feleségei is.

Allah Küldötte (béke legyen vele) azt mondta: „Aki virraszt az Elrendelés Éjszakáján, hitből és Istennek való felajánlásából, annak az összes eddigi bűne megbocsátatik.” Micsoda ígéret ez! Egy éjszaka által megbocsátatnak a bűnök. Ezért versengjünk, siessünk jót cselekedni, maradandót cselekedni. Ez egy áldott éjszaka. Méltóképpen várjuk és keressük ezt az éjszakát.

A Próféta (béke legyen vele) feleségei nem hagyatkoztak arra, hogy a férjük majd közbenjár értük. Kérdezték tőle: ebben az éjszakában mit fohászkodjunk? Azt felelte: „Mondd azt: TE Megbocsátó vagy, szereted a megbocsátást, ezért bocsáss meg nekem.”
Ebből az is következik, hogy bocsássál meg mindenkinek te magad is. Távolítsd el a szívedtől az összes rossz érzést, bárkitől. Bocsáss meg az embereknek. Hogy vársz közeledést, ha rossz a kapcsolatod bárkivel is? Nem fog meni. Hogy fogsz közeledni Allahhoz, ha nagyképűség lakik a szívedben? Ha tényleg a megbocsátását akarod, akkor meg kell tisztítani a szívedet. Tiszta szívvel kell Allahhoz járulni. Felülemelkedsz az emberek hibái fölött. Ezzel szemben sokan egy szó miatt megsértődnek, gyűlölködnek a másik felé egy helyzet miatt. Ez nem a muszlimok jellemzője. Ne legyetek irigyek, ne mutassatok hátat egymásnak – mondta a Próféta (béke legyen vele).

Egyszer a Próféta (béke legyen vele) kijött és mondani akarta az embereknek, hogy melyik az Elrendelés Éjszakája. És ahogy kijött, látta, hogy valaki éppen veszekedett a másikkal. A Próféta (béke legyen vele) a kibékítésükkel lett elfoglalva, és elfelejtette, hogy melyik éjszaka lesz az.
Nézzétek, hogy az ellenségeskedésből mi származott! Nem tudjuk pontosan, hogy mikor van ez az éjszaka. Tisztítsuk meg tehát a szívünket. Uram, Te megbocsátó vagy, Szereted a megbocsátásd, tehát bocsáss meg nekem. - Ezért bocsáss meg te is mindenkinek, és nézd el mindenkinek a hibáját.

Dicsőség Alalhnak, a Világok Urának. Béke és áldás legyen a Küldöttére. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más Isten, és Mohammed az Ő küldötte és szolgája. Béke és áldás legyen vele és háza népére és társaira.

Drága testvéreim! A Próféta (béke legyen vele) hagyományához tartozott, hogy az utolsó tíz napban a mecsetbe vonult. Azért, hogy azokhoz tartozzon, aki megkapják az Elrendelés Éjszakának jutalmát. Ez egy feltöltödésnek a helye. Az Isteni közelség örömét találhatjuk meg ezekben az éjszakákban, ezekben a napokban.

A Próféta (béke legyen vele) fohászkodott: „Ó Istenem, ajándékozz meg a Te rád való nézés édességével, és a Rád való vágyakozással.” Mi van ebben a világban, ami szerethető? Allah szeretete a legjobb dolog ebben a világban. Az Allahhoz való közelség megélése. Ez a legjobb. Megízleli a hit édességét, aki elfogadja Allahot Úrnak, és Mohammedet (béke legyen vele) Küldöttnek, és az iszlámot vallásnak.
Három dolog, hogyha összegyűlik benned, akkor megtapasztalod a hit édességét. Egyáltalán milyen jóban van részed, hogyha nem ízleled meg most a hitnek az édességét? Bizony Allahra megemlékezve nyugszanak meg a szívek. Áldott éjszakáknak nézünk elébe, a lehetőségek éjszakái vannak előttünk, hogy megtapasztaljunk, a hit édes ízét.

Szegények az evilág emberei. Kimentek ebből a világból, és nem kóstolták meg azt, ami a legszebb benne. És ez Allah szeretete, a Vele való társaság, és a Rá való vágyakozás, és elhatárolódás minden mástól.
Egy bölcs muszim ember mondta: „Legyél pozitív ember. Legyél pozitív a környezetedhez. Aki élvezi Allah társaságát, az a környezetéhez is jó lesz, és fény árad mard az arcából. Sugárzik belőle az Allahhoz való viszonyulása.
Allah ha megszeret egy szolgát, azt mondja Gábrielnek: „Megszerettem ezt a személyt.” És Gábriel is megszereti őt. Gábriel közhírré teszi az egekben, hogy Allah az adott személyt megszerette, ezért szeressétek ti is.
Allah azt mondja a Koránban:

„Bizony, azok akik hisznek és jótetteket cselekszenek, a Kegyelmes szeretetet áraszt rájuk.” (Korán 19: 96)

Nem most van az ideje az időpocsékolásnak! Ha adakozni akarsz, adj. Ha tudsz virrasztani, minél többet virrasz. Igyekezz a böjt minőségét javítani. Itt van a lehetőség a versengésre.

„Versengjetek Uratok megbocsátásáért, és egy Kertért, amelynek a szélességes olyan, mint az egeké és a földé...” (Korán 57:21 alapján)

Ó Allah, bocsáss meg nekünk, apáinknak, gyerekeinknek, családtagjainknak, tanítóinknak. Ó Magasságos, Ó Élő, Magában Létező. Ó Allah, segíts minket az Elrendelés Éjszakájának virrasztásában hitből és Neked való felajánlásból. Ó Te megbocsátó vagy, szereted a megbocsátást, bocsáss hát meg nekünk. Ó Allah, ments meg minket a pokol tüzétől. Rajtad kívül nincs más számunkra. Bűneink vannak, és csak Te bocsáthatsz meg nekünk, bocsáss hát meg nekünk. Ó Allah, botlunk, hibákat követünk el, ezért ne utasíts minket el. Add, hogy Ramadán tanú legyen arra, hogy jók voltunk. És ha első napjaiban nem is lett volna úgy, bocsáss meg nekünk. Sok szolgád van, nekünk azonban csak Te vagy. Bocsáss meg nekünk, borítsd be hibáinkat, fehérítsd meg arcunkat. Bocsáss meg szüleinknek, és könyörülj rajtuk. Ó Allah, Világok Ura, vidd győzelemre az iszlámot és a muszlimokat, és hozd vissza méltóságukat. Ó Allah, légy gyámolítója a kiszolgáltatottaknak és adj nekik kiutat nehéz helyzetükből. Ó Allah, csapj le az igazságtalanokra, sújts le rájuk és szórd szét seregeiket. Vigyél félelmet a sziveikbe. Aki Mohammed népének akar ártani, azt akadályozd meg. Ó Allah, jutalmazd meg az adakozókat. Helyezz áldást adományukba, és fogadd el tisztán a jócselekedeteiket. Távolíts el tőlük minden rosszat. Ó Allah, fogadj el minket. Te vagy a Mindent Halló.

Fordította: Zekeria Gessous