A Ramadán hónap 2. rész 2019-05-10

mme kozpontAz elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása.


Hála Allahnak, a Világok urának, aki kitüntette Ramadánt az ihszánnal. Dicsőítem Őt minden időben. Dicsőítem Őt titkon és nyilvánosan. Hálát adok Neki a szomorúságomban és az örömömben. Hálát adok Neki és dicsőítem Őt. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más Isten, kegyeket adott a böjtölőknek. Tanúsítom, hogy Mohammed az Ő küldötte és szolgája. A legtisztább, aki böjtölt Allahnak a világon, és addig virrasztott, hogy megrepedezett a lába. Béke és áldás legyen Vele és háza népére.


Ezután kérem, hogy istenfélők legyünk. Micsoda tulajdonság ez! Allah nem fogadja el, csak az istenfélelmet. Nem jutalmazza, csak az istenfélőket.
Az előző Könyvekben is ezt kötötte lelkére a hívőknek. Allah kiválasztotta Mohammedet (béke legyen vele), és küldöttként választotta ki a világmindenségnek. Ő a próféták pecsétje, üzenete teljességgel elegendő az élet minden területén, minden időben és minden helyen. És Allah kiválasztotta az időben a kifejezetten kiemelkedő időszakokat. Ilyen a böjt is Ramadán havában.

Most éljük ezt a hónapot. Gyertek, és közeledjetek Uratokhoz. A Próféta (béke legyen vele) sokféle istenszolgálatott végzett ebben a hónapban. És többet tett bizonyos szolgálatokból az átlagosnál. És így követték Őt a tanítványai, később volt egy utód, akitől mikor haldoklott, megkérdezték: miért sírsz? Azt felelte: „Nem azért, mert meghalok, és nem az evilágért sírok, hanem az éjszakai virraasztás és a böjt édességét siratom.”
Allah ezt a szolgálatot csak magára, csak Őrá tartozónak tette. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Ádám fiának minden cselekedetét megtöbbszörözi Allah. Kivéve a böjtöt, amely csak Őrá tartozik, és csak Ő jutalmaz érte.”

A ramadáni böjt egy eszköz arra, hogy jó dolgokat tegyünk, minél többet, és távol maradjunk a rossz dolgoktól. Aki végigböjtöli Ramadánt, Istennek felajánlva és hittel, annak Allah megbocsájtja az összes addigi bűnét. Ez egy nagyon kiemelkedő hónap.
Ebben a hónapban egyenlővé tétetik a szegény a gazdaggal; férfi a nővel; és egység képződik. Egyszerre esznek, egyszerre törik meg a böjtöt, és egyszerre hagyják abba az evést, együtt állnak az imádkozók sorában.

„Bizony ez a ti közösségetek egyetlen közösség, és Én vagyok az Uratok. Féljetek hát Engem.” (Korán 23: 52)

Hívő Testvéreim! Aki megtapasztalja Allah kegyét iránta, az elszégyelli magát, és nem tétovázik szolgálatot tenni Neki. Sokan már nincsenek ebben a világban. Meghaltak. A böjtölés nem csak az evés-ivástól való megtartózkodást jelenti, hanem az összes testrészünk böjtöl ilyenkor. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Aki a hamis tanúzást nem hagyja el, Allah nincs rászorulva annak éhségére és szomjúságára.” Hány olyan böjtölő van, aki csak az éhség és a szomjúság az osztályrésze, és hány olyan virrasztó, akinek csak az éjszakázás az osztályrésze, és semmilyen jutalmuk nincsen. Tudjuk azt a szabályt, hogy amit Allahért hagyunk el, Allah sokkal jobbat ad az helyett.

Drága Testvéreim! Böjtölők! Ha megtudjátok, hogy milyen fontos ez a pillér, amellett, még legalább ennyire fontos pillér az ima. Ez a legfontosabb pillér. Ez az, amit Allah legelősször kér számon a túlvilágon. Ne hanyagold el ezt úgy, hogy nem mész a közösségbe. Tartst szem előtt azt a jutalmat, amit Allah az imádkozóknak tartogat, és amilyen kapcsolatban vagy Istennel, olyan nyitást ad neked ebben az életben. és a túlvilágon.
Emlékezz, amikor Allah szólt Mózeshez (béke legyen vele):

„Én vagyok Allah, akin kívül nincs más Isten. Szolgálj hát engem, végezd el az imát, hogy Rám emlékezz.”

Ábrahámtól (béke legyen vele) is ugyanezt kéri. Jézus (béke legyen vele) azt mondta. „Imához szólított, és hogy a zakátot adjam meg, amíg élek.”
Allah lelkünkre köti az imát.

„És tartsátok meg az imát, és adjátok meg a zakátot, és hajoljatok meg a meghajlókkal.” (Korán 2: 43)

Az ima a vallás gerince. Hogyha ezt jól tartjuk, és nem hanyagoljuk el, akkor tartása van a vallásunknak.
A Prófétának (béke legyen vele) ez volt, amit utoljára az emberek lelkére kötött, mikor haldoklott. Az ima megvédi az embert, nyugalom szálja meg a szívet általa. Ezáltal lesznek hitelesek a cselekedeteink.
A Próféta (béke legyen vele) azt mondta, hogy az ima fény. Fény a szívben, fény a szemben, elviszi a sötétséget, és bevilágítja a sírodat. És a feltámadás napján ez a fény fog kísérni téged.
A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „az az ember, aki megérkezik egy imára, rendesen megmosakodik, és elvégzi azt úgy, ahogy kell, akkor megbocsájtja Allah az előző imától megkövetett kisebb bűneit". Eloszlatja a szomorúságot, segítség az evilági élet gondjaira. Vegyétek segítségül az álhatatosságot és az imát.
A Próféta (béke legyen vele) amikor nehézségben volt, az imához menekült. A legnagyobb katasztrófa az, hogyha valaki elhanyagolja az imát, vagy elhagyja teljesen. Ezt nagyon meg fogja bánni majd. Az az ember iszlámtól távol kerül és aki ezt teszi nem számíthat a Paradicsomra.
A Próféta (béke legyen vele) azt mondja: „Az ember és a társítás között az ima elhagyása van”. Nagyon fontos ez a mondás.

Senki nincs felmentve az ima alól. A közösségi imában együtt tanúsítjuk az alázatot, egymást szeretjük, hogy együtt vagyunk.
Abu Huraira azt mondja a Prófétára (béke legyen vele) hivatkozva: „Jobb valakinek folyékony ólmot önteni a fülébe, minthogy nem válaszol az imára hívásra hogy elmegy imádkozni.”

Hála legyen Allahnak. Dicsőség Neki, aki kiemelte Ramadánt, és lebocsátotta Könyvét, és kiválaszotta Mohammed népét ezáltal. Dicsőítem, és hálát adok Neki. Megbánóan fordulok Hozzá. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más Isten, és tanúsítom, hogy Mohamemd az Ő szolgája és küldötte. Béke és áldás legyen Vele, háza népére, és mindenkire, aki Őt követi az Ítélet Napjáig.

Drága böjtölő Testvéreim! Hogyha felfogjuk ennek a két pillérnek - az imának és a böjtnek - a jelentőségét, akkor folytatnunk kell a sort, és a harmadik pillérről is beszélnünk kell. Ez, amire minden alapszik. A tanúsítás, miszerint Allahon kívül nincs más Isten, és Mohammed az Ő küldötte. Ha ez az alap szilárd, akkor minden cselekedet jó lesz utána. Ha viszont ebben nincs szilárdság, megértés, akkor bajba kerül az ember. Nem elég ezt kijelenteni. Érteni kell.
Hasszan Baszrinak mondták, hogy egyes emberek azt mondják, hogy aki azt mondja Nincs más Isten, csak Allah, az bejut a Paradicsomba. Ő azt válaszolta. Aki kimondja ezt, és megteszi ami ehhez tartozik, az megy a Paradicsomba.
Wahab Munabbihnek is azt mondták: „Úgy tudjuk, hogy a tanúság a Paradicsom kulcsa.” Mire ő azt felelte. „Igen, de minden kulcsnak vannak fogai.” Vagyis azt mondta ezzel, hogy ennek vannak feltételei. Tehát ennek a tanúsítása, hogy nem tisztelünk Allah mellet semmit és senkit istenként. Mikor azt mondod, hogy Allahon kívül nincs más Isten, akkor azt mondtad, hogy mentesülsz minden hamis istenségtől. Ebből az következik, hogy csak Neki engedelmeskedsz, és kerülsz mindent, amit Ő kerülendőnek mondott ki.

A tanúságtételből következik a kötelességek elvégzése, és a tilalmaktól való távolmaradás,
Mohammed Allah küldötte azt jelenti, hogy Allahtól jött küldöttnek tekintjük őt (béke legyen vele). Ha ezt tanúsítod, az azt jelenti, hogy engedelmeskedni kell abban, amit Ő kért tőled, és elhiszed amit mondott, és követed őt. És csak úgy szolgálod Allahot, ahogy az Ő küldötte tette. Tehát vallási újításokat kerülni kell, vagyis amit a Próféta (béke legyen vlee) nem tett, azt mi sem tesszük.

Ez az útmutatás. Azok, akik hisznek és nem társítanak, azoknak lesz a biztonság, és ők azok, akik jó útra találtak.
Ezek által tesz Allah különbséget az emberek között. Nincs váltságdíjra lehetőség senkinek, és a Koránban is több helyen meg van említve, hogy Allah nem fogad el váltságot az Ítélet Napján.
Amikor a társítás jelen van, akkor hiábavalóvá válik minden, bármit teszel is. Tehát csak Allah felé irányuljon a szívünk, semmi más felé ne. Ő a valóságos Isten.
Sajnos vannak olyan emberek, akik halottakhoz vagy bárki máshoz fordulnak. Micsoda veszteségben vannak! Térjetek vissza Allahhoz megbánással. Ez a Ramadán a lehetősége a bocsánatkérőknek. Itt van a lehetőség, hogy újra kezdjen az ember.

Ne felejtsük el az adakozást ebben a hónapban.
Ibn Moath azt mondta: „Nem tudok semmit, ami többet érne a világban, mint az a valami, amit adakozással adsz. Mivel ezt a túlvilágon is megtalálod. ” Ha egy datolyát adsz adakozásként, az is nagy dolog.
A Próféta (béke legyen vele) azt mondja: „tartsátok távol a poklot, ha kell, egy datolyával.”


Mondjunk békét és áldást a prófétára (béke legyen vele). Elégedj meg a társaival, a jó úton lévő kalifákkal, vidd győzelemre az iszlámot és a muszlimokat. Vidd győzelemre az egyedülvalóságodat hirdetőket.
Ó Allah, szép neved által, nagyszerű neveden szólítunk Téged, és kérjük Tőled a Paradicsomot, és minden olyan cselekedethez erőt, amely közelebb visz minket hozzá.
Ó Allah, bocsásd meg bűneinket, bocsáss meg apáinknak, az élőknek, a halottaknak. Ó Alalh, oszlasd el a gondjainkat. Ó Allah, hozz könnyűséget. Akinek adóssága van, annak segíts megadni azt.
Ó Allah, javítsd meg a muszlimok ügyét mindenütt a világon. Egyesítsd őket a Próféta tanítása által, és a Korán jegyében. Ó Allah, kiszolgáltatott testvéreink mellett állj ki. Etesd őket, itasd őket, és takard be őket. Ó Allah, fogadd el tőlünk megbánásunkat. Adjál evilágon jót és a túlvilágon jót, és óvjál minket a pokol tüzétől.

 

Fordította: Gessous Zekeria