A megbánás (Tauba) 2019-04-26

mme kozpontA beszédet Sejk Fares Al Qudaim tartotta a Budapest Mecsetben. Az elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása.


A hála Allahé. Hálát adunk Neki, bocsánatot kérünk Tőle, és vezetést kérünk Tőle. Menedéket kérünk Őnála a bűneink elől. Akit Allah vezet, azt nincs, aki letérítse. És akit tévelygésbe visz, annak nincs, aki utat mutasson. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más Isten, és tanúsítom, hogy Mohammed az Ő küldötte, az Ő kiválasztott szolgája. Béke és áldás legyen vele.


„Ti hívők! Féljétek Allahot igaz istenfélelemmel! És ne haljatok meg addig, amíg muszlimok nem lettetek” (Korán 3: 102)

„Ti emberek! Féljétek Uratokat, aki egyetlen lélekből teremtett benneteket, és belőle teremtette meg a társát, és belőlük sok férfit és nőt sokasított...” (Korán 4: 1 alapján)

„Ti, akik hisztek! Féljétek Allahot és szóljatok helyénvaló szót. Ő a helyes cselekedetre fog vezetni és megbocsáltja a bűneiteket. És aki engedelmeskedik Allahnak és a Küldöttnek, az bizony hatalmas győzelmet aratott.” (Korán 33: 70-71)

Drága testvéreim, pár nap, és itt van egy hatalmas hónap, megérkezik az a vendég, akit várunk. Ahol felemelkedhet az ember, és eltöröltethetnek a rosszcselekedetek. Gyertek, készüljünk fel erre a hónapra, a Ramadánra. Gyertek, hogy megtisztítsuk szívünket és cselekedeteinket a rossztól, és tiszta lappal induljunk újra. Nyissunk egy új oldalt Allahhal. Gyertek, és forduljunk Allahhoz megbánással.

Nagyon sok ellensége van az embernek az emberek és a dzsinnek között. A jót rossznak, a rosszat pedig jónak mutatják be, az ember egója pedig igent mond ezekre. A vágyak mindig rossz útra hívják az embert, hogy mocsárba kerüljön, és bűnt kövessen el. A bűn után pedig rossz érzése van az embernek. Allah pedig megnyitott egy hatalmas ajtót. Ez az Istenhez fordulás, a megbánással együtt való Istenhez fordulást: ez a Tauba.

Megnyitotta a megtisztulás ajtaját; különösen Ramadán előtt aktuális ez, hogy az ember új életet akarjon kezdeni.
„Allah el akarja fogadni a bűnbánatotokat.” - Allah a boldogságunkat akarja, a mulasztásunk ellenére. A kegyei ellenére bűnt követünk el, és ellenszegülünk, de Allah könyörületes, Irgalmas, és nyitva tartja az ajtót az Őhozzá való visszatéréshez.
„Allah el akarja fogadni a bűnbánatotokat.” - Allah azt szeretné, hogy bármikor új életet tudjunk kezdeni. Azt szeretné, hogy nyugalom szállja meg a szívünket, és új életet kezdjünk. A probléma az, hogy gyakran eltérünk az Ő könyvétől ,és a Próféta (béke legyen vene) tanításától.

A Koránban Allah azt mondja:

„Allah el akarja fogadni a bűnbánatotokat. De azok, akik vágyaikat követik, azt akarják, hogy térjetek el teljesen az igazságtól.” (Korán 4: 27)

Tehát van egy ellenpólus is, akik mint útonállók állnak ezen az úton. Aztán Allah így folytatja:

„Allah könnyíteni akar nektek, és az ember gyengének teremtetett.” (Korán 4: 28)

A taubában, a megbánásban, és Istenhez való fordulásban egy menedéket ad Allah az embereknek. Amikor megbánjuk, hogy megbotlottunk - és természetesen nem azokról beszéltünk, akikben nincs az az érzés, hogy vissza akarnak térni Istenhez, hanem folyamatosan rosszat tesznek - , az őszinte, Istenhez való viszatérésről beszélünk. Az őszinte megállásról, és a lélek elszámoltatása Allah előtt.
Allah ezért nyitva tartja ezt az ajtót. A képmutatók, hitetlenek, az ellenszegülők, mindegy, hogy ki, mindenki számára nyitva van. Azoknak, akik őszintén vissza akarnak térni igazi urukhoz.

„Mondd azoknak ,akik hitetlenek, hogyha felhagynak a hitetlenséggel, akkor a múltjuk meg lesz bocsátva.” (Korán 8: 38 alapján)

Tehát a hitetleneknek is szól a visszatérés lehetősége. Vagyis az iszlám törli azt, ami előtte volt, és Allah megnyitja mindenki számára ezt az ajtót.
A Próféta azt mondta: „Allah kinyújtja a kezét éjszaka, hogy megbánja rossztetteit a nappal bűnöse, a nappal ellenszegülője.” 

Hány dologban nem tettük meg azt, amit meg kell tenni? Nem térünk vissza Urunkhoz? Miért? Nem szégyeljük magunkat, hogy Allah kinyújtja a kezét, hogy megbánja bűneit az, aki nappal bűnt követett el? Hogy megbánja tettét, aki kibeszélte a másikat a háta mögött? Aki elvette a másikét, hogy visszaadja azokat? És Allah kinyújtja a kezét nappal, hogy megbánja rossztetteit, aki éjszaka vétkezet.”
Azt mondja egy Hadith kudszijban: „Ó, Szolgáim, éjszaka és nappal vétkeztek, tévedtek.” 

Mindannyian vétkezünk, mindannyian hibázunk. Azt mondja: Ó szolgáim, ti éjszaka, és nappal vétkeztek. De Én megbocsátok minden bűnt. Kérjetek bocsánatot, és Én megbocsátok.” – Ahogy ellenszegülők vagyunk, tanuljunk meg alázatot tanúsítani, és bocsánatot kérni Allahtól.
Van egy nagyon szép idézet a Koránban:

„Mondd, szolgáim, akik vétkeztetek saját magatokkal szemben! Ne mondjatok le Allah kegyelméről. Bizony, Allah megbocsát minden bűnt. Bizony, Ő Megbocsátó és Irgalmas.” (Korán 39: 53)

Minden embert megszólít, ily módon: "szolgáim". Milyen csodálatos megszólítás ez! Majd azt is mondja:

„És aki rosszat tesz, vagy saját maga ellen vétkezik, és utána Allah bocsánatát kéri, az Megbocsátónak, Irgalmasnak fogja találni Allahot.” (Korán 4: 110)

Az emberi kapcsolatokban, amikor bocsánatot kérünk egymástól, sokszor nehezére esik az embernek bocsánatot kérni a másiktól. Lehet, hogy nehezése esik, és nehezére esik a másiknak megbocsátani. De Allah nem ilyen. Allahot megbocsátónak és könyörületesnek fogja találni, így végződik ez az ája.

Drága testvéreim. Hágy ember volt tévúton, és visszatért Allahhoz? Távol élt az ember Urától, majd utána Allahoz visszatért, és Allah elfogadta a megbánását. Tehát ha valaki bemocskolódott a bűnnel, akkor térjen vissza Allahhoz. Mert Allah szereti a megbánókat.
Alit megkérdezték egyszer, hogy ha valaki vétkezik, akkor mit tegyen. Ő azt felelte, hogy kérjen bocsánatot. Majd megkérdezték, ha újra megteszi? Ő azt mondta: Akkor is vissza kell térni. Vannak ilyen helyzetek, bármilyen tilalmas dolog, mint például a cigaretta, vagy bármi más. Tehát az ember mindig térjen vissza. Ali, mint bölcs ember azt mondta, hogy az ember térjen vissza újra és újra. Hol találunk ilyen jó üzletet? Csakis Allahnál. Mert az ember természetesen nem olyan, mint Isten. Az ember vétkezik a másikkal szemben, és ha többször is megismétli ezt a hibát, a másik egy idő után megunja ezt. De Allah nem olyan, mint az ember. Allah mindig elfogadja ezt a megbánást. Allah elfogadja az őszinte visszatérést. Kérem Tőled, hogy őszintén mondd Allahnak, hogy most őszintén térsz vissza Hozzá. És akkor Allah azt elfogadja.
Allah adja, hogy azok közé tartozzunk, akik visszatérnek Hozzá. Kérjünk Tőle bocsánatot.

Dicsőség Allahnak. Béke és áldás legyen a Küldöttére, tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más Isten, és tanúsítom, hogy Mohammed az Ő küldötte.
Hívő testvéreim, isteni megszólítás, nem csak Ramadánban:

„Ti, akik hisztek! Forduljatok Allahhoz őszinte bűnbánattal!” (Korán 66: 8 alapján)

Isten a hívőket szólítja meg. Tehát a hit nem zárja ki, hogy az ember megbánást tanúsítson. Tehát mindenkit, attól függetlenül, hogy hívő, tévedhet. Van, akinek jók a szolgálatai, de az emberekkel kevésbé jó a viszonya. Mindenkinek van javítani valója. Minden olyan embernek szól ez, aki például nem imádkozik átéléssel, vagy aki nem jó a szomszédjához, vagy az, aki ellenszegül és haram dolgokat követ el: fordulj Allahhoz! Ez mindenkinek szól, hogy Istenhez fordulj vissza. Nyissál új lapot Uradhoz, a Világok Urához.
A múlt vasárnap háromszázötven embert öltek meg, és valaki az iszlámra hivatkozik, hogy annak nevében. De ez nem az iszlámhoz tartozik. A terrorizmusnak nincs vallása. A vallások könyörületet, és az egymást tisztetetét tanítják. Erre vannak bizonyítékok, Medinában például a zsidók, a keresztények, és a muszlimok meg tudtak férni egymás mellett, és tisztelni tudták egymást. Tehát a vallások a tiszteletre és könyörületre szólítanak.
Azoknak szól ez, akik igazságtalanságból félrevezetik az embereket, hogy az iszlám a templomok felrobbantására hív. Hozzájuk intézem szavaimat: térjetek vissza Allahhoz, és bánjátok meg ezt. Hagyjátok ezt abba. Térjetek vissza Allahhoz! Itt van a Ramadán, de nem csak Ramadánban kell megbánást tanúsítani. Akár az iszlám nevében tettétek, amit tettek, akár máséban. Van egy bíróság, ahol nincs rejtve semmi. Lehet itt kerülgetni a dolgokat, hazudozni, Allah előtt nem marad rejtve semmi a Földön, sem az Égen. És ez az Ítélet Napján lesz.
Nyissunk új lapot. Legyünk akár férfiak, akár nők, akár gyermekek. Legyen az a szolgálatunkkal kapcsolatban, a házunkban, a szoszédainkkal kapcsolatos, vagy a munkahelyen.
Térjünk vissza Allahhoz. Ízleljük meg Allah szeretetét. Viszonyuljunk jobb viszonyulással az emberekhez. Segítségünkre lesz ez a hónap, hogy a Korán olvasással, és megtisztulással erre az útra lépjünk. Adjon Isten nekünk tiszta megbánást.
Béke és áldás legyen Allah Küldöttére és háza népére. Ó Allah, könyörülj meg rajtunk. Bocsáss meg nekünk, házunk népének, tanítóinknak, és mindenkinek, aki jó volt hozzánk. Ó, aki itt van, bocsáss neki és szüleinek. Nyisd meg a szívét a jó szóra. Ajándékozz meg minket a hűséggel a szolgálatban. Menedéket kérünk Tenálad a képmutatástól. Ó Allah, ajándékozz meg minket Ramadánnal, hogy megéljük azt, és jó szolgálatot tegyünk ebben a hónapban. Bocsáss meg nekünk és szüleinknek minden bűnt. Segítsd meg az adósságban lévőket. Gyógyítsd meg a betegeket. Mindenkit segíts meg evilágon és a túlvilágon. Ó Allah, fogadd el közeledésünket, megbánásunkat, bocsáss meg nekünk, és mindenkinek a muszlimok közül a Te könyörületed által. Adjál evilágon jót és a túlvilágon jót, és óvjál meg minket a pokol tüzétől.

 

Fordította: Gessous Zekeria