Állásfoglalás Sawwál hónap kezdetéről és az Eid al-Fitr napjáról

MME logo„Ramadán hónap kezdete és vége az újhold meglátása útján dől el, történjen az akár szabad szemmel, akár csillagászati eszközökkel. Ha ez valamelyik muszlim országban hivatalosan, a Saria szerint eldőlt, akkor Mohamed Próféta (béke legyen vele) utasítását követvén a hiteles hadísz szerint: „Ha meglátjátok az újholdat, böjtöljetek, és ha ismét meglátjátok, szakítsátok meg a böjtöt.” Valamint a Próféta (béke legyen vele) mondása, szerint: „Böjtöljetek, ha meglátjátok, és szakítsátok meg a böjtöt, ha ismét meglátjátok.”

Ez úgy teljesülhet, ha a biztos tudományos csillagászati számítás semmilyen téren nem mond ellent egyik országban sem az újhold szabad szemmel vagy csillagászati eszközökkel történő meglátásának. Ha ez a számítás megerősíti az újhold Saria szerint elfogadott meglátásának lehetetlenségét, bármelyik országban, akkor nincs jelentősége a tanúk tanúskodásának, mivel azok nem a biztos megerősítést szolgálják, hanem alaptalan feltételezéshez, hibához, hazugsághoz és a Szunna elhagyásához vezethet.

Az újhold 2019. június 3-án (hétfő) 10 óra 2 perckor születik meg a világ egyesített időszámítása (UTC) szerint. Az újholdat teleszkóppal lehet látni Közép-Amerikában, illetve Dél-Amerika egyes részein, illetve teleszkóp nélkül, de nehézségekkel a Polinéz szigetvilágban. 2019. június 4-én (kedd) az újholdat majdnem az egész világon könnyen lehet látni, Új-Zélandot, Ausztráliát és Japánt kivéve.
(Lásd: https://www.moonsighting.com/1440shw.html)

Ezért várhatóan 2019. június 4-e (kedd) lesz Sawwal hónap 1 napja, az Eid al-Fitr, a Böjtmegtörés Ünnepének kezdete.

Magyarországi Muszlimok Egyháza