Víz nélküli mosakodás (Tajammum)

A tajammum, azaz víz nélküli, tiszta homokkal való tisztálkodás, helyettesítheti a mosakodást (vudu) vagy akár a fürdést (ghuszl) is.

Ez az alábbi esetekben megengedett:

1. Amikor valaki beteg és nem tud vizet használni.
2. Amikor nincs megfelelő minőségű víz.
3. Amikor a víz használata bármi módon árthatna neki (pl.: nyílt seb, nagyon hideg víz, és nincs mód a felmelegítésére).
4. Halott mosdatása esetén, ha férfi a halott, és nincs férfi, aki mosdatja, vagy halott nő esetében nincs nő, aki mosdatja. (Lásd ott)
5. Ha nincs víz. (A víz hiányát csak alapos keresés után mondhatjuk ki.)
6. Ha a víz kell a főzéshez, iváshoz, az állatoknak stb., és nem marad elég a vudúhoz vagy a ghuszl végzéséhez.
Ha a felsorolt esetek bármelyike fönnáll, akkor megengedett a tajammum, amit az alábbi módon kell elvégezni.
„Biszmillah” mondása után a két kezünket a tiszta homokhoz, földhöz, falhoz vagy kőhöz ütjük, utána belefújunk és az arcot és a kézhátat áttöröljük vele.

 

Bizonyítéka:

A Korán 4:43 és 5:6 azt mondja a tajammumról:
„Ti hívők! Ha az imádkozáshoz álltok föl, akkor mossátok meg [előtte] az orcátokat és a kezeteket könyökig, és simítsátok végig a fejeteket és a lábatokat bokáig! Ha magömléstől vagytok tisztátlanok (dzsunuban), akkor tisztálkodjatok meg! Ha betegek vagytok, vagy utaztok, vagy valamelyikőtök az illemhelyről jön, vagy asszonyokat illettetek és nem leltek vizet, akkor folyamodjatok tiszta homokhoz vagy földhöz és töröljétek meg (azzal) az orcátokat és a kezeteket! Allah nem akar semmi olyasmit kiszabni, ami terhes lenne nektek. Meg akar azonban tisztítani benneteket, és ki akarja teljesíteni a kegyelmét irántatok. Talán hálásak lesztek.” (Korán 5:6)

Tajammum érvénytelenítői:

– Minden, ami érvényteleníti a vudu-t.
– Ha van megfelelő minőségű víz.


Megjegyzés:

Ha valaki tajammum-mal imádkozik, és utána vizet talál, nem kell megismételnie az imádkozást.