Különleges engedmények a mosakodással kapcsolatban

Ha csizmát (cipőt) viselünk, amit mosakodás után vettünk fel, azt nem szükséges levennünk, amikor a mosakodást megújítjuk. Elég, ha azt csak a lábfejen vizes kézzel, a lábujjaktól elkezdve a lábszár tövéig áttöröljük egyszer, a talpat és a sarkat nem kell.

Bizonyíték: Ibn al-Mubárak azt mondta: „A lábbeli végigsimítását illetően nincs nézeteltérés abban, hogy megengedett-e.”
Al-Haszan azt mondta: „Hetvenen a Próféta (béke legyen vele) kortársai közül mesélték, hogy a Próféta (béke legyen vele) rátörölt a lábbelire.”
Imám Ahmed azt mondta: „Nincs semmi zavaró a szívemben a lábbeli végigsimítását illetően, hiszen negyven hagyomány áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban.” (al-Mughni 1/359)

Feltételei:

– a lábbelit úgy vegyük fel, hogy előtte végezzük el a vudu-t,
– legyen tiszta az áttörlendő lábbeli.

 

Az áttörlés érvényességi ideje:

Ha nem vagyunk utazók, 24 óráig, ha utazunk, 3 napig (72 órán át) alkalmazhatjuk ezt a módszert. Az időtartamot a lábbeli első áttörölésétől számítjuk, nem pedig attól az időponttól, amikor azt felvettük.

 

Érvénytelen lesz az áttörlés, (10) ha:

– véget ér az áttörlési idő,
– házasélet után vagy magömlés után,
– a minimum egyszer rátörölt lábbeli levétele esetében. (11)

 

• Ugyanez vonatkozik zokni vagy harisnya áttörlésére.
• Ugyanez vonatkozik nőknél a kendőre, ha a nő olyan helyen mosakszik, ahol nem tudja levenni a kendőjét. Ibn al-Mundirtól maradt fenn, hogy Umm Szalamah rátörölt a fejkendőjére. (al-Mughni 1/284)
• Ha bármely testrészünknek ártana a vízzel való tisztálkodás, elég a testrészen levő ruhát, esetleg gipszet nedves kézzel áttörölni.

 


(10) Az áttörlési idő lejártával, illetve a minimum egyszer rátörölt lábbeli levételével nem lehet újabb áttörlést végezni, mert az már érvénytelen; de a korábban elvégzett mosakodás érvényes marad – mindaddig, amíg nem történik olyasmi ami a vudu-t érvényteleníti (ld. 19. o.) –, és lehet vele tovább imádkozni.
(11) Az áttörlési idő lejárta, illetve a minimum egyszer rátörölt lábbeli levétele után csak akkor alkalmazható ismét az áttörlés, ha előbb újabb mosakodást végzünk.